Print Icon
 
   

Kom genieten in Friesland!

De zomervakantie is voor een deel van het land al begonnen en bij anderen staat hij bijna voor de deur. Hoe je hem deze zomer ook beleeft er is genoeg leuks te doen in Friesland! Stel al je vragen aan onze Visit Friesland Tourist Desk, geniet van de lekkerste lokale producten, werk mee aan het grootste mienskip project van 2021, verlies jezelf in de nacht en ontdek IJlst samen met stadsomroeper Harmen.  
   
   
   

Ode aan het landschap
Breng met jouw foto een Hulde aan de Friese Horizon  

In 2021 brengt Friesland een ode aan haar bijzondere landschap. Als onderdeel van dit themajaar zetten dichter des Vaderlands 2019-2020 Tsead Bruinja en kunstenares Claudy Jongstra deze zomer hun eigen expertise in om het Friese landschap in de spotlights te zetten. Naast deze twee kunstenaars wordt iedereen opgeroepen om mee te werken aan een kunstwerk waarmee we als mienskip een Hulde aan de Horizon brengen. Het laatste kunstwerk waarmee een lofzang gedaan wordt aan het Friese landschap ontstaat vanuit de mienskip. Deel jouw mooiste horizon-foto via huldeaandehorizon.nl. Visit Friesland brengt alle foto’s samen en maakt de langste, kleurrijkste en meest diverse horizon die de verbeelding te boven gaat.   

   
   
   

Tourist Desk 
Stel al je vragen over Friesland bij de Visit Friesland Tourist Desk 

Ben je je aan het oriënteren op een vakantie of dagje weg naar Friesland, maar kun je wel wat digitale inspiratie gebruiken? Of ben je al in Friesland, maar heb je nog een paar goede tips nodig om je verblijf in Friesland nóg leuker te maken? Maak dan kennis met onze Visit Friesland Tourist Desk. Vijf dagen per week staan we via de telefoon, mail en chat klaar om je te helpen met al je vragen over jouw verblijf in Friesland. 

   

Bas & Nicolette
Friesland avontuur in vakantieboek van Nicolette van Dam en Bas Smit 
Nicolette van Dam en Bas Smit lanceerden vorige week hun eerste eigen vakantieboek ‘Nederland heeft Alles’. Tijdens de feestelijke boekpresentatie bij Boekhandel Scheltema in Amsterdam hebben zij met gepaste trots het eerste exemplaar overhandigd aan Staatssecretaris Mona Keijzer. In het boek vind je maar liefst 14 pagina’s over Friesland.

   
   
   

Must do 
Verken Friesland vanaf de sup!

Spiegelgladde meren, verlaten kanalen en brede waterwegen met kalm rustig water dat dwars door de weilanden gaan. Onze koeien kijken er niet meer van op als je over het water komt suppen. Ook in de steden is het heerlijk om even een rondje op je board te doen. 
Ontdek al onze tips

   
   

Must see

Donkertekaart Friesland: verlies jezelf in de nacht
Ga op avontuur in de donkerste provincie van Nederland, zie de mooiste kunstwerken aan het hemellandschap en wie weet spot je zelfs de nevel van de Melkweg! 

Download de kaart

   
   

Must do
Nachtfotografie workshop door Andre van der Meulen
Heb jij altijd al willen leren hoe je de sterrenhemel en de Melkweg goed vastlegt via je lens? Dit is je kans! In augustus, september en oktober worden er zes unieke nachtfotografie workshops georganiseerd door Andre van der Meulen.

Meer informatie

   
   
   

11fountains
Ontmoet Stadsgezicht Harmen de Vries

We zijn trots op onze elf steden. Ze vormen een parelketting die geschikt is voor elke gelegenheid. Of dat nu een barre tocht is in een strenge winter of een onmenselijke uitdaging die je zwemmend aflegt. Anderen pakken de fiets, auto of benenwagen om langs alle steden te gaan en alle fonteinen te bezoeken. Iedere Friese stad heeft iets eigens. Wie de tijd neemt om haar te leren kennen en de verhalen eigen te maken, ontdekt de stad pas echt. De stad vol verhalen krijgt een gezicht. Een stadsgezicht. Deze keer roept Stadsgezicht Harmen de Vries roept als stadsomroeper graag van de daken hoe leuk IJlst is!  

   
   

11fountains
Nu exclusief verkrijgbaar: 11fountains Friese oranjekoeken

Samen met 10 enthousiaste Friese bakkers heeft Merk Fryslân in samenwerking met de regiomarketingorganisaties en zes Friese gemeentes de 11fountains Friese oranjekoek ontwikkeld. Vanaf nu vind je bij de onderstaande bakkers de Friese oranjekoeken met daarop één of meerdere fonteinen in icing, marsepein en/of chocolade.  

De lekkernijen zijn verkrijgbaar bij: De Echte Bakker Eddy de Jong, Dokkum | Van der Kloet Brood & Banket, Franeker| Van der Kloet Brood & Banket Bilgaard, Leeuwarden | Van der Kloet Brood & Banker Wagner, Leeuwarden | 

Bakker Salverda, Leeuwarden | Bakker Elsinga

Harlingen |Bakkerij van de Werf, Bolsward | Bakkerij van de Werf ,Workum |De Boer’s Bakkerij, IJlst |  Breimer's Bakkerij, Sneek

Tip

Mar en Klif start boekingsplatform ‘Vraag een landschapsambassadeur’

Mar en Klif, Bezoekerscentrum Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân opent vanaf juli een digitaal platform Landschapsambassadeurs. Het platform biedt eigen inwoners en toeristen de mogelijkheid om op afspraak een speciaal gebied in Nationaal Landschap Zuidwest Fryslân te verkennen. Ambassadeurs vertellen er graag over. 


Het zijn de passie en eigen expertise die de drijfveer van de ambassadeur vormen en het verhaal zo speciaal maken. De activiteiten zijn geheel gratis en variëren van leuke wandelingen vanaf bijvoorbeeld de Klokkenstoel bij Mirns, een rondleiding bij de Wolvetinte in het Heidenskip tot een verhaal op locatie over particulier natuurbeheer in Ruigahuizen. 

   
   

Must do
Pelgrimeren in Friesland 

Geen provincie in Nederland is zo gevormd door kloosters als Friesland. Wil je je eens goed losmaken van de dagelijkse sleur en op pelgrimstocht gaan? Denk dan aan Friesland! De reis naar Santiago de Compostella begint zelfs in het noorden van Friesland.

Ontdek hier alle pelgrimsroutes

   
   

Must read 
24 uur opgaan in het Friese wadden- en nachtlandschap 

Het Friese landschap kent vele aspecten en staat vooral bekend om haar waterlandschap en waddengebied, maar er is zoveel meer te ontdekken! Lees hoe jij 24 uur lang volledig kunt opgaan in het veelzijdige Friese landschap. 
Lees meer

   
   

Must see
Nu te zien: hoge luchten, schatten uit het rijks 

Vanaf 11 juli t/m 14 november kun je bij het Hannema Huis in Harlingen deze unieke tentoonstelling met 40 schilderijen van het Rijksmuseum bewonderen. Op verschillende manier maak je kennis met het begrip lucht en word je verrast met aromatische effecten. 
Plan je bezoek

   
   
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram