Print Icon
 
   

Kom nazomeren in Friesland 

Het Friese landschap is er één waarin je ieder seizoen weer volledig kunt opgaan. Of je nu de fiets pakt, de stevige stappers aantrekt, je suf supt, je paard zadelt of van hoge golven blaast met je kite; deze herfst is niet voor binnenzitters. Geniet van de laatste warme zonnestralen. Kies je favoriete vervoersmiddel en ontdek alle routes. Beleef het allemaal op friesland.nl/herfst

   
   
   

Friese Wouden
De Friese Wouden roepen je

Dat je niet direct aan bos denkt als je aan Friesland denkt, gaat veranderen. Treed in de koninklijke voetsporen en haal je outdoor hart op in onze Friese Wouden. 

   
   

Ode aan het landschap
Claudy Jongstra: 'Mijn Ode aan het Landschap is mijn levenswerk.' 
 
Claudy Jongstra is wereldwijd bekend om haar monumentale kunstwerken en architectonische installaties, waarvan de organische oppervlakken en genuanceerde tinten haar meesterlijke innovaties in de eeuwenoude techniek van het maken van wolvilt weerspiegelen.  
In 2001 vestigde Claudy haar alterlier in Friesland om te starten met een ingrijpend ecologisch experiment in het lokale landschap. Een volledig duurzame keten voor haar kunstwerken werd geboren. Haar doel: Van een mono culturele productie naar een meer diverse, inclusieve en ecologisch model. 

 

Met deze ambitie is Claudy Jongstra in 2021 het gezicht van het Friese duurzame landschap. Tijd voor een deep dive in de drive van Jongstra. 

   
   
   

Waterrecreatie
Pak dit najaar de SUP en ontdek dé supprovincie van Nederland

Spiegelgladde meren, verlaten kanalen en brede waterwegen met kalm rustig water dat dwars door de weilanden gaan. Onze koeien kijken niet meer op van een supper in de sloot. All aboard voor een rondje grachtengordel want stadsuppen is supperleuk.

   
   


Blog

Suppen in Friesland
Onze blogster Emily neemt je mee op supavontuur. Speciaal voor ons deelde ze haar 3 favoriete rondjes op de SUP in Friesland. Kies jij voor de zonsopkomst in de Grote Wielen, een rondje door de grachtengordel van Leeuwarden of ga je off the beaten track in Nationaal Park de Alde Feanen? 

   
   
   

Vitaal wandelen

Blokje om

Het ‘blokje om’ is helemaal terug en de klassieke benenwagen is weer van stal gehaald. Afgelopen jaar vulden de paden en lanen zich met enthousiaste frisse neuzen die hun huizen ontsnapten. We verkenden ons eigen buurt, dorp, stad en de mooiste natuurgebieden en gingen steeds verder van huis. Goed bezig! Want de frisse lucht boost je creativiteit en productiviteit en het is gezond. Om lekker vaak een kuierke te maken zijn er de mooiste wandelroutes in Friesland. Maar of je nou de route of je hart volgt een hapje bûtenloft is altijd goed voor je. 

 

Ontdek nieuwe wandelroutes bij jou in de buurt op friesland.nl/goedbezig  

   
   

Routes

Fiets of wandel dit najaar de pontjesroute  

Dit jaar kun je ook in oktober, november en december met een aantal veerpontjes de oversteek maken en dus nog steeds de leukste pontjesroutes wandelen en fietsen.  

   
   

Cultuur

Net even anders: overnachten met karakter 

Wil je dit najaar origineel overnachten? Verblijf dan eens in één van de vele karakteristieke gebouwen die Friesland rijk is. Van een pittoreske visserswoning tot een gotische kerk. 


Dankzij het doorzettingsvermogen van de Friese bevolking zijn er tal van bijzondere gebouwen bewaard gebleven om in te verblijven. Overnachten met karakter is snel gevonden in het Friese landschap. 


   
   
   

Must do
Theatervoorstelling: Op de klompen door de Dessa

Het 360º graden-theaterspektakel: 'Op klompen door de Dessa', komt naar Leeuwarden. Kies je eigen verhaallijn tijdens de voorstelling en ga op in het onthutsende verhaal van een Nederlandse soldaat die na de WOII in Nederlands-Indië het gezag moest herstellen. Deze unieke theatervorm mag je niet missen! 

Boek je tickets 

   
   

Must see

Ontdek de sterren van Franeker met stadsgezicht Josse Pietersma 
Historicus Josse laat je Franeker van een andere kant zien en neem je in vogelvlucht mee in de geschiedenis van Franeker en waarom 11fountain De Oortwolk nevelt.  

Bekijk de video 

   
   

Must read
Droogvallen op het wad

Sanne schreef dit blog deinend op het Friese water in haar zeeschouw It houten Hynder. In dit blog lees je hoe Björn en Sanne droogvallen op het wad tijdens hun drie weken durende vakantie. 

Lees hier het blog

   
   

Must do
LUNA 2021

Zet hem maar vast in je agenda want van 30 september t/m 2 oktober wordt Leeuwarden weer omgetoverd tot een fascinerend en indrukwekkende lichtbeleving. Iedere avond kun je het beleven van 18:00 tot 23:00 uur. Zie de stad letterlijk in een ander licht en laat je verrassen door deze unieke kunstbeleving.  

Lees meer