Print Icon
 
   

Ode aan het landschap

Het voorjaar is in volle gang, de zon laat zich steeds vaker zien, we mogen weer naar het terras en winkelen zonder afspraak. Langzamerhand mogen we steeds wat meer op pad. In onze vorige nieuwsbrief introduceerden we Ode aan het Landschap. Met vijf thema`s laten we je zien hoe het Friese land uit de klei gestampt werd. Al vechtend tegen en met het water, en verlichting zoekend in zeldzame duisternis, vonden de Friezen hun weg. De veranderlijkheid van ons waddenlandschap en de emotie van ons cultuurhistorisch landschap vervoert je. We dagen je uit om op te gaan in het landschap; proef, ruik, voel en luister en wordt één met de omgeving. 

Lees hier meer over Ode aan het Landschap

   
   

  

Nachtlandschap

Donkerte & Verlichting 

Pas als je je overgeeft aan het duister en je ogen laat wennen aan een omgeving zonder lichtvervuiling zie je hoeveel sterren er eigenlijk zijn. Je beseft dat je onderdeel uitmaakt van een groter geheel. Dit landschap is voor degenen die zich durven overgeven aan de donkerste plekjes van Nederland.

Discover the Dark in Friesland

   
   


Waterlandschap

Onze vriend & vijand 

Beekjes, vaarten, plassen, sloten, singels... We kunnen nog wel even doorgaan, want in Friesland kennen we meer woorden voor de wateren dan voor brood. Logisch; we hebben er al eeuwen mee te maken. Het is onze vriend en vijand, al zolang we ons kunnen herinneren.

Ga op in het waterlandschap

   
   

  

Duurzaam landschap

Nu & Straks

Hoe ziet het landschap er over 10 jaar uit of over 50?Als je nu een boompje plant, kunnen je kinderen genieten van een plafond van bladeren waar zon en wind in spelen. Maak deel uit van de transformatie en we laten je zien hoe de Friezen omgaan met de uitdagingen die voor ons liggen.  

Leer meer over de verduurzaaming van Friesland

   
   

  

Waddenlandschap

Eb & overvloed

Met je voeten in de klei op de bodem van de zee sta je te midden van het grootste en meest unieke getijdengebied ter wereld, het waddenlandschap. Hoe hoog het water ook staat, dit landschap biedt een overvloed aan schoonheid. Laat je betoveren door het Unesco Werelderfgoed: de Waddenzee.

Kies jij voor een rondje op de zeebodem of toch liever op het land?

   
   


  

Cultuurhistorisch landschap

Arbeid & Adel 

Staten met parken als Engelse tuinen, kerken op eeuwenoude terpen, kaarsrechte meren dwarsdoor moerasgebied; ons Friese landschap heeft veel van zijn kenmerken de uiterlijk te danken aan de eigenzinnige bewoners ervan. De hand van de Fries zie je overal terug, als je maar weet waar je naar moet kijken.  

Ontdek de rijkdom van Arbeid en Adel in Friesland

   
   
   

Cultuur
Vervolg Culturele Hoofdstad 2018 met 100 dagen Arcadia 

Arcadia trapt het driejaarlijks terugkerend vervolg af met onder meer grote projecten als BOSK, PARADYS en IIS, aangevuld met een breed cultureel programma, waaronder een rijk podiumkunstenprogramma. Net als in 2018 wordt samengewerkt met (inter)nationale en lokale makers. Sjoerd Bootsma, artistiek leider: “Arcadia gaat over hoe we onze omgeving kunnen doorgeven als - zoals Friezen dat in het volkslied zo mooi bezingen - it bêste lân fan d’ ierde. Over hoe we goede voorouders zijn en een toekomstbestendige erfenis nalaten. Om daar een antwoord op te vinden vragen we kunstenaars om samen met de mienskip nieuwe perspectieven te schetsen voor een gezonde mienskip in een duurzame wereld.” 

   
   

 

11fountains
Ontmoet het stadsgezicht
van Dokkum: Marije

Ontdek de Friese stad én de IJsfontein van 11Fountains. Stadsgezicht  kinderburgemeester Marije neemt je mee naar haar favoriete plekje en laat je weten waar je het lekkerste ijsje kan scoren.

   

  

Kijktip

‘Love Fryslân’ Landmark

Ons ‘Love Fryslân’ Landmark is weer op pad en reist dit jaar door verschillende landschappen. 

Afgelopen maand was hij te zien in dit prachtige tulpenveld aan de Oudebildtdijk. Deze week verhuist hij weer naar een nieuwe locatie, benieuwd waar? Hou dan onze socials in de gaten. Deel je foto en gebruikt #lovefryslan 

   
   

Must see
Opera Spanga 
Opera Spanga is een operavoorstelling in het Friese plaatsje Spanga waarbij op eigenzinnige wijze het operamedium levend wordt gehouden. Enkel de onvoorspelbaarheid is voorspelbaar. 
Koop je kaarten

   
   

Must do

Beleefwandeling van State tot Stek!
Onderweg ontvang je aan de hand van een routekaart met QR-codes informatie over vele cultuurhistorische landschapskenmerken rondom Dekema State. 

Ontdek de route

   
   

Must read
9x landschapskunst in Friesland 
Kunst die verdwijnt in de omgeving of er juist bovenuit prijkt, wacht op je. 

Ontdek ze allemaal

   
   
Facebook
Twitter
YouTube
Instagram