Print Icon
 

Kun jij ze alle elf al afvinken?

Waar ter wereld zijn de steden kleiner dan dorpen? In Friesland natuurlijk. Onze steden danken de titel niet aan het formaat, maar aan hun historische betekenis. Het zijn de steden van de dromers die laten zien dat je niet de grootste hoeft te zijn om op te kunnen vallen en de doeners die bewijzen dat je niet het rijkst hoeft te zijn om je dromen na te jagen. Het calimero-effect? Daar doen we niet aan. Wij zijn klein en zij zijn groot, en dat is bêst genôch.


Of we hem nu fietsen, wandelen, zwemmen, suppen of schaatsen, de Elfstedentocht is de tocht der tochten. Volgend jaar is het 25 jaar geleden dat we hem voor het laatst konden schaatsen. Tijd voor André van Duin en Janny van der Heijden om de boot te pakken en voor Omroep Max in het verleden van deze unieke schaatstocht te duiken. En voor musicalspektakel De Tocht de elfstedenwinter in te luiden met een varende ijsbaan.


Of je hem nu van een afstandje beleeft, zelf komt ervaren of de steden één voor één bezoekt, in de wintermaanden is er weer genoeg te beleven in Friesland.

   
   
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/6233000018236004_zc_v115_1623246791594_1621764263115.jpg
   

TV-tip
André en Janny brengen ode aan de Elfstedentocht in Denkend aan Holland

Afgelopen week startte het legendarische duo André van Duin en Janny van der Heijde met de tocht der tochten. Van 12 november t/m 26 november varen zij namelijk de Elfstedentocht voor het televisieprogramma Denkend aan Holland. Van stempelen bij de originele stempelposten, typisch Friese lekkernijen proeven tot gesprekken met diverse helden van de spraakmakende tocht. Genoeg voor 4 afleveringen over Friesland en de Elfstedentocht. Vanaf 9 januari 2022 te zien op Omroep Max.

   
   

Route
Ontdek de elfstedenroutes

Wil je net als André en Janny de tocht der tochten ervaren? Kom hem fietsen, wandelen, varen, suppen, zwemmen of met rij hem met de auto.

   
   

Kerst 
De Zandtovenaar komt naar Heerenveen

Van de Elfstedentocht door naar andere winterse activiteiten. Op zondagavond 12 december brengt KRO-NCRV Heerenveen namelijk in kerstsferen tijdens Kerst met de zandtovenaar. Vanaf Crackstate in Heerenveen wordt door zandtovenaar Gert van der Vijver het bijzondere verhaal van de geboorte van Jezus tot leven gewekt. Bijwonen van het evenement is gratis. De exacte aanvangstijd en de cast worden later dit najaar bekendgemaakt. Verdere updates zijn te volgen via de social media kanalen van KRO-NCRV, Kerst met de zandtovenaar en 'n Gouden Plak en op. 

   
   

Winnen

WIN: Visit Friesland Kâld Kletske bierpakket

Kans maken op een uniek Visit Friesland Kâld Kletske bierpakket? Stuur jouw typisch Friese foto in en vertel ons waarom jij dit pakket wil winnen. De tien uniekste reacties ontvangen een pakket.

   
   
   

Cultuur
De Tocht met varende ijsbaan op elfstedenwater 
Afgelopen zondag had je zomaar een varende ijsbaan op de wateren van Friesland kunnen tegenkomen. Musicalspektakel De Tocht leidt namelijk met deze ludieke actie de Elfstedenwinter in. Want ook al is het 25 jaar geleden dat de laatste Elfstedentocht is geschaatst in 2022 kunnen we met zekerheid zeggen: “It giet oan”. 
Op 2 oktober 2022 staat namelijk de première van deze bijzondere musical gepland. 

   

Kerst

Winteropera: Madam Scrooge

Meer fan van opera? Boek dan zeker je tickets voor winteropera Madam SCROOGE door Opera Spanga. Deze winter transformeert de grootste vrek allertijden zich namelijk tot Madam Scrooge. Een speciale versie van A Christmas Carol waarbij de illusie dat Ebenezer Scrooge minder schraperig zou zijn als hij een vrouw was geweest wordt vernietigd. De grote vraag is zal Madam Scrooge ontdooien deze kerst en het licht gaan zien?

   
   
   

Cultuur

Broken Jug officieel geopend

Het kunstwerk 'Broken Jug' werd twee weken geleden officieel geopend en in het licht gezet in Harlingen. Dit unieke kunstwerk ontworpen door de wereldberoemde beeldende Kunstenaar Frank Stella wordt verlicht op basis van het getij. De invloed van eb en vloed wordt namelijk gevisualiseerd op het enorme sculptuur. Dit najaar zeker een bezoekje waard!

   
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/6233000018236004_zc_v215_1621412572466_123123_(1).png
   

Must read

7 Friese herfst highlights
Dit najaar trekken we eropuit, de bossen parken en steden in. Het wordt weer kouder en de zomerjas heeft de concurrentiestrijd van haar winterse variant verloren, maar dat houdt ons niet tegen. De frisse wind en zachte najaarszon zijn genoeg reden voor een gezond hapje buitenlucht, maar we hebben ook nog 7 uitstapjes voor je op een rij gezet. 
   
   

Must know

Roosje Hindeloopen onthult koninklijk predicaat

Met allerlei leuks in het vooruitzicht blikken we ook nog even terug. Het was namelijk drie weken terug een heugelijke dag voor Roosje Hindeloopen. Zij mochten officieel het predicaat in ontvangst nemen en kunnen zich vanaf heden hofleverancier noemen. Een kroon op het werk van het familiebedrijf dat als sinds 1894 zelf meubels maakt en in typisch Hindelooper kunst beschildert. Roosje Hindeloopen is het 27e Friese bedrijf dat de titel ‘Hofleverancier’ ontvangt.
   
   

Must do

Neem een bosbad in 6 stappen

Wat ook zeker niet mag ontbreken op je to-do-lijstje deze herfst is een bosbad. Niet iets voor de adrenaline junkies, cityhoppers of mensen die bang zijn voor de natuur. Maar voor degenen die iets ogenschijnlijks nutteloos willen doen. Er zijn geen regels en ook geen prijzen te winnen, je ego zal ongestreeld blijven. Sterker nog het kan zomaar zijn dat je die juist kwijtraakt in het bos en jezelf ervoor terugvindt. Eigenlijk kan iedereen het.

Ontdek de stappen

   
   

Must know

11fountains in winterslaap

Waar de Elfstedenwinter officieel wordt ingeluid, sluit de fonteinen hun kranen. Sinds 1 november is de grootste beeldentuin van Europa namelijk in winterslaap. De IJsfontein in Dokkum is een uitzondering, zoals de naam van de fontein al zegt is hij bestand tegen vorst en vrieskou! Maar niet getreurd ook al komt er even geen stoom, water of nevel uit de fonteinen, ze zijn deze winter ook zeker een bezoekje meer dan waard. 

Ontdek ze alle 11

   

Volg ons op Instagram

* Het Friese woord voor 'elf' is alve.

   
   
   
   
 
 
Deze e-mail is verstuurd door website@merkfryslan.nl naar divah@bftp.be
Wil je geen mails meer ontvangen? Uitschrijven | Voorkeuren aanpassen
Merk Fryslân | Zuidergrachtswal 2 | Leeuwarden
Gemachtigde organisatieMerk Fryslân | E-mailadreswebsite@merkfryslan.nl