Print Icon
 
   

Winter
Beleef de winter in Friesland

De donkere dagen voor kerst zijn aangebroken. De winter staat voor deur en dat betekent: kriebelende mutsen en truien, scheve schaatsen, druppende neuzen, bevroren vingers en knapperend haardvuur. Dit zijn de ingrediënten die je van de winter kunt verwachten. We dromen natuurlijk van knisperende sneeuwdekens, sneeuwbalgevechten, meterslange ijspegels en spiegelglad natuurijs om op te schaatsen.

Deze maand hebben wij weer een bomvolle nieuwsbrief voor jullie. Met onder andere een heel bijzonder project: Seeing Stars, leuke accommodaties waar je met je kids in de kerstvakantie kunt overnachten en nog veel meer! Voor nog meer winterinspiratie kijk je op friesland.nl/winter.

   
   
   

Kijktip
De sterren bewonderen in jouw eigen straat

Het klinkt als een sprookje, maar Franeker maakt dit mogelijk door de lichten uit te schakelen in het project Seeing Stars. Dit project is een samenwerking tussen Unesco Nederland, Visit Friesland, Visit Wadden, NBTC, gemeente Waadhoeke, bewoners en ondernemers uit de stad Franeker. Door het weghalen van de lichtvervuiling stelt Seeing Stars iedereen in staat om opnieuw contact te maken met het universum en de magie van het sterrenlicht opnieuw te ervaren. Seeing Stars is een oproep aan steden over de hele wereld; Unesco Nederland streeft ernaar om het ervaren van de sterren als een vorm van universeel erfgoed te erkennen.

   
   
   

Nachtlandschap
Sterrenstad Franeker

Niet voor niets is Franeker de aangewezen plaats voor deze primeur. Seeing Stars weerspiegelt hier de astronomische geschiedenis van deze stad. Franeker staat bekend om het oudste werkende planetarium ter wereld, het Eise Eisinga Planetarium. In het historische centrum vind je ook De Oortwolk fontein van 11fountains, een ode aan de wereldberoemde, in Franeker geboren astronoom Jan Hendrik Oort. En de sterrenstad grenst ook nog eens aan de Waddenzee UNSECO Werelderfgoed waar je toegang hebt tot een ongerepte sterrenhemel en de enige twee Dark Sky Parken in Nederland.

   
   

Leestip
De visie van Daan Roosegaarde

“Ik realiseerde me dat we elke nacht een bijzondere, maar verborgen lichtvoorstelling hebben. Seeing stars brengt de sterren terug in jouw eigen straat." We gingen in gesprek met Daan Roosegaarde, de kunstenaar van Seeing Stars. Want hoe is het idee ontstaan? Waarom werd er voor Franeker gekozen? Wat hoopt Daan te bereiken?

Lees het in het interview op Visit Wadden

   
   

Tip
Winters overnachten in Friesland

Wie van plan was deze kerst van Tiny House naar B&B te trekken voor een slaapplek, hoeft niet in een stal te eindigen. Wordt wakker in het stille landschap dat op de frisse ochtenden volledig wit kleurt van de rijp, of maak een vroege wandeling wanneer de historische Friese steden zich hullen in het zachte licht van de winterzon. Overnachten in Friesland is tot rust komen, of je nou komt voor een workation of quality time met je bubbel. 

   
   

Winnen
Wat vind jij van Nederland als fietsvakantieland? 
Deel jouw ervaring en maak kans op 1 van de 15-LF-icoon fietsgidsen naar keuze.

Doe mee

   
   
   

Tv-tips

Friesland op tv: Kerst met de Zandtovenaar & Denkend aan Holland

Afgelopen maanden vonden er verschillende televisieopnames plaats in Friesland. Zo nam KRO-NCRV in Heerenveen Kerst met de zandtovenaar op en pakten Janny van der Heijden en André van Duin de boot om een authentieke Elfstedentocht te beleven. 


Geniet van Kerst met de Zandtovenaar op NPO 1 op zaterdag 18 december om 19:20. Of kijk de herhaling op 22 december om 17:20 op NPO 3, zaterdag 25 december om 12:15 op NPO 1 of om 19:30 op NPO 3. De eerste aflevering van de tocht der tochten die André & Janny aflegden kun je zien op zondag 2 januari om 21:30 op NPO1. Hierna volgen nog 3 afleveringen.

   
   

/campaigns/org20060068194/sitesapi/files/images/20060630039/5580_min.jpg  
Blog
Take me to church
Of je nu je boek vol zilverwerk meeneemt of je rolkoffer voor een overnachting, je kan terecht in een kerk. Van mummiekelders tot nespressomachines en exposities. Met de grootste kerkdichtheid van Nederland moet Friesland wel nieuw leven blazen in de kerken. En dat doen we op de bekende eigenzinnige manier. 

/campaigns/org20060068194/sitesapi/files/images/20060630039/5442.jpg  

Cultuur
Toe aan iets cultureels?
Wij hebben het voor je. Blader door het kunst en cultuurmagazine en plan je tussendoortje naar Friesland. 
De musea zijn nog open en onze B&B`s, hotels en andere overnachtingslokaties wachten op je.

   
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/6233000018545004_zc_v215_1621412572466_123123_(1).png
   

Must do

Bezoek Decemberlicht
Van 19 december t/m 9 januari kun je iedere avond van 17:00 – 22:00 uur weer genieten van uiteenlopende projecties op verschillende plekken in Leeuwarden. Gebouwen in de binnenstad worden omgetoverd tot plekken waar verhalen in woord of in beeld worden verteld. Een gedicht op een kale muur, een mooi citaat op een monument, een gevel dat filmdoek wordt… TIP! Volg het blauwe lantaarn licht...
   
   

Must do

Hulde aan de Horizon expositie wegens succes verlengd

Wegens succes verlengd! De hulde aan de Horizon expositie is langer te zien. Ook in december en januari kun je nog langs Park Vijversburg om de langste, door jullie gemaakte horizon van Friesland te bekijken.
   
   

Must read

Spiegelgedichten: Heb jij ze al gespot?

Overnacht je de komende weken in Friesland of kom je een hapje eten? Tijdens het handen wassen kun je dan gedichten lezen! Je vindt namelijk op meer dan 200 locaties door heel Friesland Friese gedichten op de spiegels in de toiletten. De Nederlandse vertaling van het gedicht is ook te lezen met de QR-code op de spiegel.

Ontdek de locaties

   

Volg ons op Instagram

   
   
   
   
 
 
Deze e-mail is verstuurd door website@merkfryslan.nl naar divah@bftp.be
Wil je geen mails meer ontvangen? Uitschrijven | Voorkeuren aanpassen
Merk Fryslân | Zuidergrachtswal 2, Leeuwarden
Gemachtigde organisatieMerk Fryslân | E-mailadreswebsite@merkfryslan.nl