Print Icon
 
   
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/6233000019382046_zc_v88_1647445717994_34523453455.png
   
   

MAART
Kom Friesland ontdekken

Een ding staat vast dit jaar zit bomvol culturele activiteiten, ook in maart op weg naar het voorjaar is er genoeg te beleven. Geniet van het geklater van de 11fountains, verdiep je in het programma van Arcadia, bezoek de lichtkunst van verschillende kunstenaars tijdens LUNA Nights, ga op in het verhaal van Peer Gynt vanaf een praam en laat je zintuigen prikkelen tijdens een workshop stinzenflora fotograferen of een geurrondleiding bij A La Campagne in het Fries Museum. Waar je ook voor kiest er valt genoeg te beleven! 

   
   
   

11FOUNTAINS

Kletterdei: De Friese steden zetten de spraakmakende 11fountains weer aan 

Op maandag 21 maart is het Kletterdei, de dag dat alle elf fonteinen van het internationale kunstproject 11fountains in de elf Friese steden weer aan gaan. Na hun winterslaap worden de spraakmakende fonteinen weer aangezet voor een nieuw seizoen waarin ijs, stoom, mist en zeewater de kunstobjecten sieren. De fonteinen zijn tijdens Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa ontworpen door elf internationaal gerenommeerde kunstenaars die zich lieten inspireren door de lokale geschiedenis, elk met een eigen verhaal. De waterkunstwerken zijn inmiddels een culturele trekpleister in Friesland. 

   
   
   

ARCADIA
Tijd om weer iets nieuws te ontdekken

Het kunstproject 11fountains is een blijvende herinnering aan Leeuwarden-Fryslân 2018, Culturele Hoofdstad van Europa dat dit voorjaar een vervolg krijgt met de culturele honderddaagse Arcadia. Van 6 mei tot en met 14 augustus 2022 staat Fryslân in het teken van een van de grootste culturele evenementen van Nederland dit jaar met 100 dagen lang meer dan honderd exposities, voorstellingen en mienskipsprojecten van zowel lokale als (inter)nationale makers. 

Centraal hierbij staat het thema ‘voorouderschap’. Op 3 maart werd een deel van het bomvolle zomerprogramma bekend gemaakt, kortom tijd om alvast je agenda op te maken! 

   
   

TIP
Hét nationale wetenschapsfestival: Expeditie Next, komt naar Franeker

Op vrijdag 6 mei komt de Nationale Wetenschapsagenda (NWA) de tweede editie van Expeditie NEXT: het wetenschapsfestival voor kinderen naar Franeker. De universiteitsstad wordt één groot festivalterrein voor iedereen die van wetenschap houdt. Wetenschappers van alle leeftijden, kinderen en nieuwsgierige ouders gaan samen op expeditie. Steek je handen uit de mouwen en stel vragen. Bouw mee aan een kettingreactie-machine, ga op ontdekkingstocht naar het heelal of doe onderzoek naar hoe bomen en dieren met elkaar praten. Je volgt workshops, proeft het voedsel van de toekomst en je komt erachter of jij olympisch kampioen wordt.

   
   

KUNST
LUNA Nights

Grote media- en lichtkunstenaars uit binnen- en buitenland nemen van 24 maart tot 26 maart iedere avond de stad over met hun artistieke lichtprojecties en kunstwerken. Wandel door de stad en ontdek lichtkunst op pleinen en gebouwen in de Leeuwarder binnenstad! Struin zelf door de straten of ga mee met een anderhalf uur durende LUNA Nights-tours met A Guide to Leeuwarden.  

TENTOONSTELLING
Schatten van Doggerland in Natuurmuseum Leeuwarden

In de tentoonstelling Schatten uit Doggerland maak je een ongekende tijdreis van een miljoen jaar. Het is een reis voor jong en oud naar een verdwenen prehistorische wereld op de bodem van de Noordzee. Je komt meer te weten over de bewoners en de dieren van dit bijzondere land en hoe ze zich staande hielden in een omgeving en een klimaat dat, net als nu, steeds veranderde. 

   
   
   

WATERSPORT
Start watersportseizoen staat voor de deur
Vanaf 1 april gaan de bruggen weer open en vanaf 9 april is er weer van alles te beleven op de wateren van Friesland. Zo wordt in het weekend van 9 en 10 april in Langweer het watersportseizoen feestelijk geopend met een skûtsjeswedstrijd met meer dan 40 skûtsjes. Komen de rondvaartboten weer uit de stalling en laten ze je een hele andere kant van onze steden zien. Geniet je in Harlingen van
 de Vlootdag op 9 april. Kortom genoeg te beleven op en rondom de water van Friesland.  

   
   
   

TIP
Terug van weggeweest: Praamverhalen, Peer Gynt 

Praamverhalen, Peer Gynt is een unieke audiovisuele boottocht door een donker Leeuwarden met een verhaal dat met je meereist. En dat zich alleen voor jou en je medevaarders ontvouwt. Via koptelefoons hoor je de zeven acteurs die samen het verhaal van Peer Gynt vertellen aangevuld met muziek en beelden die op de kades verschijnen. Peer Gynt, een heethoofd met een wilde fantasie die tijdens een reis, die hem de van de woeste bergen van Noorwegen naar het droge woestijnzand van Noord-Afrika en weer terug brengt, op zoek gaat naar zichzelf. Een reis die een groot avontuur zal blijken en zijn leven lang zal duren. En al die tijd wacht zijn geliefde Solveig thuis op hem… 

   
https://campaign-image.eu/zohocampaigns/6233000019382046_zc_v215_1621412572466_123123_(1).png
   

MUST SEE
Geurrondleiding door À La Campagne
Een bezoek aan de tentoonstelling À La Campagne in het Fries Museum maar dan net even anders. Terwijl jij je laat betoveren door de prachtige schilderijen worden je zintuigen geprikkeld. Het ene moment waan je je in een heus bloemenveld en op het andere moment in het bos op een zomerse dag.  

Koop je tickets

   
   

MUST DO
Wat een plaatje: genieten van stinzenflora

Wandel in maart en april mee met een enthousiaste begeleider van It Fryske Gea en leer alles over de stinzenflora en hoe je ze het beste op de foto kan zetten. Bij Cornjum staat Martenastate, een oude state waarin vroeger de adel leefde. 

Meld je aan

   

Volg ons op Instagram

   
   
   
   
 
 
Deze e-mail is verstuurd door website@merkfryslan.nl naar divah@bftp.be
Wil je geen mails meer ontvangen? Uitschrijven | Voorkeuren aanpassen
Merk Fryslân | Zuidergrachtswal 2 | Leeuwarden
Gemachtigde organisatieMerk Fryslân | E-mailadreswebsite@merkfryslan.nl